Najuspješnijima 40 milijuna kuna

Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz pretpristupnog fonda EU-a IPA u ukupnom iznosu od 40 milijuna kuna, dodijeljeni su najuspješnijim prijaviteljima u sklopu natječaja Unaprjeđenje održivog zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih visokoobrazovanih mladih osoba i Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada.

Ugovore su uručili povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije Laszlo Andor i ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić.

Dodjelom bespovratnih sredstava u sklopu programa Unaprjeđenje održivog zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih visokoobrazovanih mladih osoba podržava se razvoj i provedba aktivne politike tržišta rada, kroz prilagođene usluge i mjere namijenjene tim osobama.

Natječaj Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada osigurava prilagodljivost obrazovnih programa tržištu rada, povećava kapacitete za pružanje suvremene praktične nastave te ispunjavaju potrebe gospodarstva utemeljenog na znanju, rečeno je na dodjeli ugovora.

Povjerenik Andor ocijenio je da je ulaganje u ljudski kapital ključno u naporima za izlazak iz krize i gospodarski oporavak te otvaranje novih radnih mjesta.

Ministar Mrsić kazao je kako Hrvatska mora modernizirati obrazovni sustav i prilagoditi ga potrebama gospodarstva.

Europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlo Andor izrazio je u potporu Hrvatskoj u posljednjim pripremama za ulazak u EU i ohrabrio je da ispuni preostale obveze kako bi bila potpuno spremna za članstvo. Razgovarao je s predstavnicima Vlade o naporima koje Hrvatska ulaže u posljednje pripreme za članstvo u Uniji, s posebnim naglaskom na socijalna pitanja i zapošljavanje. Ohrabrujemo Hrvatsku da pokrene reforme kako bi se potaknulo zapošljavanje i osnažila socijalna kohezija, rekao je, istaknuvši da Europska unija u tome može pomoći sredstvima iz Europskoga socijalnog fonda. U prvih šest mjeseci članstva Hrvatska će iz tog fonda imati na raspolaganju 60 milijuna eura.

Andor je podsjetio da je Hrvatska za razvoj ljudskih potencijala u pretpristupnom fondu IPA za razdoblje od 2007. do 2013. imala na raspolaganju 94 milijuna eura.