Dan borbe protiv nasilja nad ženama

U povodu obilježavanja 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položila je vijenac i zapalila svijeću u spomen na tragično preminule sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i stranku u brakorazvodnoj parnici Gordanu Oraškić.

Napredovali smo u odnosu na vrijeme prije 20 godina, jer danas možemo vrlo otvoreno govoriti da je najveći broj stradalih žena zlostavljan u braku i vlastitoj obitelji, ali i na radnom mjestu gdje se bore protiv nasilnika i zlostavljača, istaknula je Opačić. Po njezinim riječima važno je da se u škole uvodi predmet za odgoj djece za nenasilno rješavanje sukoba, jer, nažalost, djeca koja trpe nasilje u obitelji i kad postanu odrasli isti obrazac primjenjuju na vlastite supruge i djecu. Naš je temeljni zadatak da prekinemo taj krug i utječemo na najmlađe, a protiv toga da odrasli probleme rješavaju nasiljem možemo se boriti mjerama pravosuđa i policije, ali i psihosocijalnim tretmanima, poručila je.

Prije 13 godina tijekom brakorazvodne parnice ubijene su sutkinja Ljiljana Hvalec, Gordana Oraškić i odvjetnica Hajra Prohić, koja je Gordanu htjela osloboditi od braka u kojem je bila zlostavljana. Suprug Gordane Oraškić nije se pomirio s njezinom namjerom i prekinuo je živote triju nevinih žena.

Odavanju počasti bili su nazočni članovi obitelji stradalih, pravobraniteljice za djecu i ravnopravnost spolova Mila Jelavić i Višnja Ljubičić, predstavnici udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava i prava žena, te teško ranjena u tom tragičnom slučaju zapisničarka Stanka Cvetković.

Forum žena SDP-a Gradskog odbora Zagreb performansom s porukom Stop nasilju nad ženama na glavnome zagrebačkom trgu obilježio je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama je u Hrvatskoj 2010. i 2011. poraslo unatoč tomu što su Vlada i Sabor donijeli određene zakonske akte i što se propisima pokušava spriječiti nasilje u društvu, a ove je godine ubijeno sedam žena, rekla je predsjednica Foruma žena SDP-a Zagreb Jasenka Borić. Naglasila je da se na području pomoći žrtvama nije dovoljno učinilo, a postoji mnogo prostora.

Kao najveće probleme istaknula je činjenicu da se nasilnike ne sankcionira i da se s njima ne radi, odnosno ne pruža im se psihološka pomoć. Smatra da se nasilje može spriječiti edukacijom mladih od vrtićke dobi te da to može dovesti do pozitivnih pomaka.

I u Puli je jučer održan tradicionalni mimohod kojim se željelo upozoriti na važnost sustavnog rješavanja tog društvenog problema. U spomen na žene ubijene u obitelji, u zrak su pušteni crni baloni. Članovi Dramskog studija INK održali su performans na temu nasilja, a na prigodnim štandovima MUP-a i Sigurne kuće Istra građani su mogli dobiti informacije o problematici nasilja nad ženama u Hrvatskoj.