Okrugli stol o 400. obljetnici Hvarskog kazališta

Ususret središnjoj proslavi 400. obljetnice Hvarskoga kazališta, koja se obilježava ove godine, u Novinarskom domu održan je okrugli stol o prošlosti i budućnosti tog, trećeg po starosti europskog kazališta, čija bi obnova uskoro trebala biti dovršena.

Zastavu podižemo 1. listopada, rekao je hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, najavivši izvedbu igrokaza Prikazivanje muke osamljene stare dame u potrazi za kavalirima iliti propuštene prigode iz života jedne pozornice, koji će se održati na Dan grada Hvara u Hvarskom kazalištu.

Teatrolog Boris Senker ustvrdio je da, iako ne postoje pisani dokumenti o tome da je Hvarsko kazalište uistinu sagrađeno prije 400 godina, postoje čvrsti temelji da se u to ne sumnja. Hvar je Veneciji bio važan kao sigurno mjesto, zimovalište venecijanske flote, a bilo je to i vrijeme bujanja kazališta, pa nema razloga da ne vjerujemo da je Hvar imao svoje kazalište, dodao je.

Kazalište je izgrađeno na prvom katu Arsenala u vrijeme kneza Petra Semitecola, kao treće u Europi, nakon Teatra Olimpica u Vicenzi 1585. i Teatra all'antica u Sabbioneti tri godine poslije.

Najviše je prijepora o Hvarskom kazalištu zbog slabe dokumentacije o prvih sto godina njegova postojanja, jer su mnogi važni dokumenti uništeni tijekom raseljavanja arhiva ili su stradali u Drugom svjietskom ratu, rekla je teatrologinja Martina Petranović.

U povodu 400. obljetnice Hrvatska pošta će 25. rujna pustiti u optjecaj novu prigodnu poštansku marku s motivom unutrašnjosti Hvarskog kazališta, rad Damira Fabijanića.