MSU: Za početak sezone Horvat i Motika

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) sezonu otvara dvjema paralelnim izložbama posvećenima dvojici svestranih umjetnika, Miljenku Horvatu i Antunu Motiki, koji su ostavili dubok trag u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, ali su unatoč tomu ostali prilično nepoznati domaćoj javnosti.

Izložbe u MSU-u predstavit će njihove nedovoljno poznate radove s fokusom na eksperimentalni, tragalački duh koji je obilježio njihovo stvaralaštvo, a ostvarene su zahvaljujući donacijama i otkupu velikog broja njihovih umjetničkih djela te uz pomoć i suradnju njihovih obitelji.

Izložba "Eksperimenti - od Futuropolisa do Muzike svjetla" Antuna Motike posvećena je intrigantnom avangardnom materijalu iz opusa jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika eksperimentatora i vizionara na području razvoja i mogućnosti tehnologije i arhitekture, kazališne scenografije, reklame, industrijskog dizajna te slikarstva.

Izložba će obuhvatiti više od 240 djela, a kao najzanimljiviji dio izložbe najavljena je rekonstrukcija Motikinih radova napravljenih na temelju umjetnikovih nacrta pronađenih u bilježnicama koje se čuvaju u fundusu muzeja.

Retrospektivna izložba arhitekta i dizajnera Miljenka Horvata "Traganja" obuhvatit će njegovo stvaralaštvo od ranih crteža nastalih još za studija 1957. do njegova ratnog ciklusa, djela nastalih 1993., a prati je i katalog u kojemu će se prvi put javnosti predstaviti i njegova poezija.

Izložbe ostaju otvorene do 11. studenoga, a ostvarene su potporom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.