Uskoro replika Sulejmanova mosta?!

Hrvatsko-tursko društvo prijateljstva Osijek, koje je osnovano proljetos, iniciralo je izradu replike Sulejmanova mosta sagrađenog 1526. i uništenog 1686. godine, koji je bio dugačak oko osam kilometara i protezao se od Osijeka do Darde u Baranji.

Sulejmanov most zvan je u to doba svjetskim čudom, a kako ističe Siniša Maurus, tajnik Društva, u tijeku je prikupljanje građe o mostu kako bi se replika, koja će možda biti veličine i 20 metara, sagradila prema originalnim skicama.

Takozvani Sulejmanov put, koji podrazumijeva istraživanje povijesnih činjenica, među kojima i podatke o Sulejmanovu mostu čiji je cilj bio povezivanje Osijeka i Budimpešte u Mađarskoj, tek su dio projekta IPA koji su prijavile Hrvatska i Mađarska. S mađarske strane u projekt je uključen grad Siget, a s hrvatske Osijek uz partnera Turističku zajednicu Grada Osijeka. Projekt je vrijedan 400 tisuća eura, a prema Maurusovim riječima postoje velike šanse da se realizira.

Potporu projektu daju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, HAZU i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj. Kako je dodao Maurus, važan dio prijavljenog IPA-ina projekta Hrvatska-Mađarska odnosi se na oživljavanje povijesne baštine, pa bi u turističke svrhe bile predstavljene, među ostalim, bitke koje su se vodile za Siget te borbe u osječkoj Tvrđi.

Prije nekoliko godina u Dardi u Baranji pronađeni su ostatci Sulejmanova mosta, što su potvrdili znanstvenici. Most je bio dugačak oko osam kilometara, širok oko šest metara, sagrađen od drveta, a na svom putu od Osijeka, preko močvara i teško prohodnog terena nudio je okrjepu ne samo turskim vojnicima nego i brojnim trgovcima. Naime, prema crtežima kojima se raspolaže imao je niz odmorišta u kojima se trgovalo i noćilo, kazao je Maurus.