Sabor raspravio ovršni zakon

Hrvatski sabor gotovo je cijelo prijepodne posvetio paketu ovršnih zakona. Njima "kukuriku" Vlada ukida javne ovršitelje, koje je HDZ planirao uvesti 1. siječnja ove godine. Unatoč dijametralno suprotnim stajalištima vladajućih i HDZ-a i unatoč tomu što je rasprava trajala dugo, bila je civilizirana i mirna. Tako bi vjerojatno i ostalo da HDSSB-ovac Boro Grubišić nije izrekao riječ "pljačka" u kontekstu HDZ-a, koji je to okarakterizirao kao uvredu i zatražio stanku.

Gordan Jandroković smatra da je Grubišić, zbog uvrede na račun HDZ-a, morao dobiti opomenu, na što je predsjedatelj potpredsjednik Sabora Nenad Stazić rekao kako u Sabor ne misli uvoditi verbalni delikt i da je oštar govor u prirodi parlamenta.

Grubišić svoje riječi ne smatra spornima jer je protiv HDZ-a, podsjetio je, u tijeku sudski postupak, a tvrdi da je aferama koje dobivaju sudski epilog počinjena šteta od 80 milijardi kuna.

Zastupnicima je prijedlog novog ovršnog zakona predstavila zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt. Vlada njime definitivno odustaje od instituta javnog ovršitelja, s obrazloženjem da je predloženo rješenje jeftinije te da pruža bolju zaštitu dužnika u ovrhama nad pokretninama i nekretninama. Zakon bi među ostalim trebao osigurati bržu naplatu novčanih kazni i neisplaćenih plaća.

Njime se omogućuje izravna naplata novčanih tražbina preko Fine na temelju presude, rješenja ili odluke suda kao i na temelju potvrde poslodavca o neisplati dospjele plaće, naknade za plaće ili otpremnine. Umjesto dosadašnjeg izdavanja obračuna plaće, na temelju kojega se pokretao ovršni postupak, poslodavci će ubuduće morati davati potvrdu da radniku plaća nije isplaćena.

Zadužnice između dva subjekta morat će se ovjeriti kod javnog bilježnika nakon čega idu u jedinstveni registar zadužnica. Kontrolirat će ih Fina. U registar će morati ući i stare zadužnice. Kad je riječ o ovrhama nad pokretninama i nekretninama, predviđena je aktivnija uloga ovrhovoditelja koji će morati prisustvovati ovrhama. Vlada računa da bi ovrhovoditelji u nekim slučajevima mogli odustajati od ovrhe ako se na terenu uvjere u loš socijalni status ovršenika.