Više od 70.000 prosvjednika u Ateni

Više od 70 tisuća ljudi prosvjedovalo je sinoć u Ateni protiv oštrih mjera štednje, a prosvjede su pratili neredi i sukobi s policijom.

Grčki sindikati, uz potporu najveće oporbene stranke, radikalno ljevičarske Syrize, organizirali su jednodnevni opći štrajk upozorenja. Protive se najavljenim novim drastičnim mjerama štednje.

Ministarstvo financija objavilo je da je novi plan gospodarskih mjera i strukturnih reforma, koji prosvjednici osporavaju, dogovoren na sastanku konzervativnog premijera Antonisa Samarasa i njegova ministra financija Yannisa Stournarasa o kojemu javnost nije bila obaviještena.

Nove mjere predviđaju nova rezanja plaća i mirovina te socijalne pomoći i strukturalne reforme. U zamjenu za novu tranšu zajma od 31,6 milijarde eura Grčka bi trebala svoju potrošnju smanjiti za 11,6 milijardi eura i povećati prihode za dvije milijarde. Atena je tražila dvogodišnju odgodu za smanjivanje proračunskog deficita, koji bi 2014. trebao iznositi 2,1 posto BDP-a, da bi izašla iz zatvorena kruga štednje, pada potrošnje i pada gospodarske aktivnosti. Novi plan mora još prihvatiti parlament prije europskog summita 18. listopada.

Novi plan štednje parlament mora prihvatiti prije Unijina summita 18. listopada jer je to uvjet da se Grčkoj odblokira nova tranša kredita od 31 i pol milijardu eura.

Međunardni zajmodavci sve su podjeljeniji oko strategije prema Grčkoj čije gospodarstvo nastavlja tonuti, unatoč milijardama eura ubrizganim od 2010. Nakon što je usuglasila stajališta s "čelnikom" Europske središnje banke Mariom Draghijem, njemačka kancelarka Angela Merkel o tome je razgovarala s čelnicom MMF-a Christine Lagarde.

Njemačka, glavni financijer EU-a, isključila je treći plan spašavanja Grčke novcem svojim poreznih obveznika. Blagajnu zatvara i MMF koji je prošli tjedan poručio da će bilo kakav zajam iznad odobrenih 110, odnosno 130 milijardi eura biti u samo u nadležnosti Europske unije.