U ZKM-u premijerno izvedeno "Zatvaranje ljubavi"

U Zagrebačkom kazalištu mladih sinoć je premijerno izvedena, sudeći po dugom pljesku vrlo uspješna, hrvatska verzija predstave Zatvaranje ljubavi francuskoga redatelja Pascala Ramberta. On s francuskim kazalištem Theatre de Gennevilliers gostuje u Zagrebu u povodu 10. festivala svjetskog kazališta.

Zatvaranje ljubavi govori o razdvajanju para nakon četrnaest godina veze. Rambert ju je napisao na temelju osobnog iskustva, ali ne tako da, kako je objasnio, prikaže kraj jedne ljubavi, što je ljubav, voli li itko ikoga i slične besmislice, već da promišlja složen život misli i jezika.

U predstavi glume Nina Violić i Goran Bogdan, koje je Rambert izabrao na audiciji. Oni su, kako je rekao, imali hrabrosti dati mu puno u predstavi u kojoj nema mjesta za varanje.

Riječ je o vrlo intimnom tekstu u kojem se možeš prepoznati, imaš osjećaj da je to tvoje osobno iskustvo, a u njemu nema skrivanja, rekla je Nina Violić.

Goran Bogdan smatra da to nije priča o prekidu bilo kakve ljubavi, nego jedne velike ljubavi o kojoj se detalji saznaju kroz bljeskove u poetičnom tekstu, za koji u početku nije bio siguran kako će zvučati i kako će se moći pratiti.

Djelo je na hrvatski preveo Ivica Buljan, scenograf je Daniel Jeanneteau, a oblikovatelji svjetla Pascal Rambert i Jean-Francois Besnard.

U petak i subotu, 28. i 29. rujna, u sklopu 10. festivala svjetskog kazališta Theatre de Gennevilliers izvest će francusku verziju predstave pod naslovom Cloture de l'amour.

U njoj glume Audrey Bonnet i Stanislas Nordey, za koje je Rambert i napisao to djelo.

Planira se da Rambertov tekst do 2015. bude postavljen na više kazališnih pozornica u svijetu. U tijeku su probe za nekoliko njih, a predstava u ZKM-u prva je u nizu. Nakon Zagreba, u listopadu, premijerno će biti izvedena u New Yorku i Modeni te u studenome u Moskvi.