Zagrebačka filharmonija otvara novu sezonu

Koncertom iz Crvenog ciklusa, kojim će ravnati maestro Dmitrij Kitajenko, uz solističku pratnju vodeće hrvatske violončelistice Monike Leskovar Zagrebačka filharmonija otvara novu sezonu.

Prvi koncert sezone 2012./2013. uvod je u niz glazbenih doživljaja koji publiku očekuju u Crvenom, Bijelom i Plavom ciklusu.

Ciklus Točka-Tačka-Pika, ostvaren suradnjom Slovenske, Beogradske i Zagrebačke filharmonije, nastavlja se i u ovoj sezoni, a Filmski ciklus predstavit će Zagrebačku filharmoniju u novom ruhu, poručuju iz ZF-a.

Na prvom koncertu sezone maestro Dmitrij Kitajenko vodit će Zagrebačku filharmoniju kroz glazbena djela koja pripadaju samom vrhu hrvatske i svjetske glazbene umjetnosti.

Jedno od najavljenih djela, Hommage a Sorkočević, glazbena je posveta Borisa Papandopula svom skladateljskom prethodniku, a organizatori ističu da su djela hrvatskih skladatelja svojom kvalitetom zaslužila stalno mjesto u repertoaru Zagrebačke filharmonije. U nastavku koncerta publika će uživati u Manfred-simfoniji P.I. Čajkovskog.

Monika Leskovar solistički će nastup imati u izvedbi Šostakovičeva 1. koncerta za violončelo i orkestar. Djelo je napisano za vrsnoga ruskog violončelista Mstislava Rostropoviča na čijim se majstorskim tečajevima i ona usavršavala.