Muzej grada Iloka nominiran za muzej godine

Muzej grada Iloka nominiran je za nagradu EMYA 2013 (European Museum of the Year Award) Nagradu za europski muzej 2013. 

Nagrada se dodijeljuje muzeju koji je postigao poseban doprinos u radu s publikom, novu muzejsku interpretaciju i prezentaciju te inovativan pristup u radu s publikom i suradnju s zajednicom. Nominacija u konkurenciji više od 40 kandidata iz više od 20 zemalja veliko je priznanje muzejskoj struci u Hrvatskoj i Muzeju grada Iloka.

Muzej grada Iloka osnovan je 1952. u kuriji Brnjaković, a od 1969. djeluje u dvorcu Odescalchi. Tijekom Domovinskog rata muzej je djelovao u progonstvu. Nakon Domovinskog rata i povratka u Ilok, muzejska je građa preseljena u prvotnu zgradu Muzeja, baroknu kuriju Brnjaković do završetka građevinskih radova na obnovi dvorca Odescalchi i svečanog otvorenja novoga stalnoga postava u veljači 2010. 

Uz novi stalni muzejski postav, koji obuhvaća dva kata dvorca Odeschalchi i suvremenim muzeološkim metodama i sredstvima rekonstruira stoljeća povijesti i kulture i segmente istaknutih kulturnih i socijalnih miljea Grada Iloka, u Muzeju grada Iloka danas djeluju arheološki, kulturno-povjesni, etnografski i galerijski odjel, muzejska knjižnica te odjel dokumentacije.