Skupi projekti će morati na gostovanja

Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić je, u okviru aktivnosti u vezi s izradom strategije kulturnog razvoja, posjetila Zadar gdje se sastala s gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem i s predstavnicima zadarskih kulturnih institucija.

Što se tiče planova, označeno je pet najvažnijih projekata u kulturi na kojima će grad raditi u suradnji s ministarstvom, a riječ je o Centru za baštinu, odnosno Muzeju dvije palače, Centru za podmorsku arheologiju, Centru za mlade, Turističko-informativnom centru i Ljetnoj pozornici na Citadeli. Prva tri od tih pet, rekla je ministrica, bit će predložena za financiranje iz europskih strukturnih fondova, i to u 85-postotnom iznosu, dok će ostalih 15 posto financirati grad u suradnji s ministarstvom.

Zlatar-Violić je nakon sastanka novinarima rekla da smatra najvažnijom buduću suradnju između kulturnih institucija gradova, jer kako je rekla iznimno veliki i skupi projekti iz Dubrovnika, Splita ili Zadra odrade se u ljetnoj sezoni i nigdje ne gostuju.

To je nedopustiva praksa i neracionalno ponašanje, istaknula je resorna ministrica, dodajući kako je nepodnošljiva praksa da predstave koštaju milijun do dva milijuna kuna, a pogleda ih tisuću i pol građana i to, kako je rekla, najčešće onih koji nisu platili ulaznice.

Na novinarsko pitanje da ocijeni financijsko stanje u kulturi ministrica je rekla da smo u najboljim vremenima oko 2006. godine u kulturi imali jedan posto proračuna, a taj postotak je do danas pao na 0,57 posto, što je, kazala je, donja granica. Gledajući europski prosjek, od dva do tri posto, vidi se koliko zaostajemo, istaknula je ministrica dodajući da taj dio ministarstvo namjerava nadoknaditi kroz Strukturne fondove EU.