Maribor svodi račune

Grad Maribor - europska prijestolnica kulture 2012 - nakon devet mjeseci polako svodi račune. Organizatori nisu uspjeli sve realizirati, no itekako su zadovoljni. Pronio se glas o njihovu gradu, no najveća vrijednost ove prestižne titule je ono što ostaje lokalnoj zajednici. U Hrvatskoj se stalno samo govori o nekoj ozbiljnijoj kandidaturi, a naši su istočni susjedi već daleko odmaknuli.


Grad na Dravi tijekom 2012. godine oživilo je 5000 najrazličitijih kulturnih zbivanja. U Mariboru i gradovima partnerima bilo je svega, koncerata, performansa, kazališnih i uličnih predstava. Najvažniji likovni događaj izložba je svjetski poznate njemačke umjetnice Rebecce Horn. Ekskluzivno za mariborsku Umjetničku galeriju predstavlja izbor svojih najboljih djela, ali i goste.

Titula europske prijestolnice kulture uvijek je svojevrsni prestiž. Ptuj, Murska Sobota, Velenje, Novo Mesto i Slovenj Gradec gradovi su partneri Mariboru i zajedno su ostvarili dobitak ne samo za kulturu. U prvih šest mjeseci turista je bilo više nego lani za čak 80-ak posto.

Hrvatska još nije objavila svoju kandidaturu. Ako to uskoro i napravi, prijestolnica  kulture može postati tek nakon 2020. Beograd, primjerice, već uvelike na tome radi.