Novi plan štednje za odobrenje nove pomoći

Grčki premijer Antonis Samaras je rekao kako smatra važnim da se hitno dogovori i zaključi novi plan o mjerama štednje s predstavnicima Trojke (EU, MMF i ECB), vjerovnicima Grčke, kako bi se odobrila nova tranša pomoći toj zemlji.


Prvi sastanak predstavnika Trojke i grčkoga ministra financija Yannisa Stournarasa najavljen je za ponedjeljak, a o dijelu mjera štednje koje treba uključiti u proračun za 2013. vlada će, u skladu s ustavom, raspravljati u ponedjeljak u parlamentu.

Nova tranša pomoći u iznosu od 13,5 milijardi eura mora biti finalizirana i izglasana za nekoliko dana, kazao je Stournaras.

Odobrenje nove tranše pomoći Grčkoj, zamrznute od lipnja, predstavnici Trojke (Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Središnja europska banka), uvjetuju prihvaćenjem novoga plana o strogim mjerama štednje u toj zemlji.

Prema pisanju lokalnih medija, rupa u grčkom budžetu dvostruko je veća nego što je očekivano i upitno je može li Grčka ispuniti uvjete koje joj je nametnula Trojka. To dovodi u pitanje isplatu ukupno 31,5 milijarde eura pomoći, bez čega Grčkoj prijeti državni bankrot.