Boris Šprem posmrtno odlikovan, četvrtak dan žalosti

Za osobit i izniman doprinos izgradnji Republike Hrvatske te za doprinos njezinu međunarodnom ugledu i položaju, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posmrtno je odlikovao predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom, priopćeno je iz Ureda predsjednika.


Otvorena knjiga žalosti za Borisa Šprema

U Saboru je otvorena knjiga žalosti za predsjednika Sabora Borisa Šprema. Prvi se u nju upisao predsjednik države Ivo Josipović, zatim premijer Zoran Milanović i članovi Vlade te vršitelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko i saborski dužnosnici.

Tužan zbog gubitka velikog čovjeka i prijatelja, izražavam sućut Hrvatskom saboru i svim zastupnicima koji su izgubili predsjednika koji je cijeloj Hrvatskoj bio na ponos. Izražavam sućut i obitelji Borisa Šprema, njegovim prijateljima i svima koji su ga voljeli. A takvih je puno, napisao je, među ostalim, Ivo Josipović. Dragi Boris, nikada neću zaboraviti tvoj optimizam i dobrodušnost. U ovih desetak godina našeg poznanstva i prijateljstva, puno toga nas je zbližlo. Nedostajat ćeš puno, napisao je premijer Zoran Milanović u knjigu žalosti.

U knjigu žalosti upisali su se i predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Među oporbenim političarima u knjigu žalosti prva se upisala zastupnica HDZ-a i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja smatra da je Špremovom smrću hrvatski politički život ostao bez jednog od najboljih ljudi. Dokazao je svojim radom da politika može biti častan i pošten posao, kazala je Kosor. Iako si izgubio borbu sa zlobnom bolešću, dobio si životnu bitku časti i uspeo se na vrh čestitosti, poštenja, ljudskosti i savjesnog obnašanja svih povijesnih dužnosti, napisao je u knjigu Vladimir Šeks.

Bio je dobri duh Sabora, ali čvrst u stavovima

Boris Šprem umro je u nedjelju u 57. godini u Houstonu, gdje se liječio od teškog oblika multiplog mijeloma. Komemoracija za prerano preminulog predsjednika Sabora održat će se u srijedu u Hrvatskom saboru u 17 sati, a posljednji ispraćaj bit će u četvrtak u podne na zagrebačkom groblju Mirogoju. Četvrtak je Vlada proglasila danom žalosti.

Knjiga žalosti otvorena je i Staroj gradskoj vijećnici, u sjedištu SDP-a te u prostorijama zagrebačkog SDP-a. Iz SDP-a su izvijestili i da će se komemorativni skup SDP-a u spomen na Borisa Šprema održati u srijedu 3. listopada u 20 sati u sjedištu stranke, na Iblerovom trgu 9.


Umjesto kupnje vijenaca uplate KBC-u Zagreb

Obitelj preminulog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema zamolila je sve koji to žele da umjesto nadgrobnih vijenaca i cvijeća uplate dobrovoljni prilog u korist KBC-a Zagreb. Dobrovoljni prilozi namijenjeni su za Kliniku za pedijatriju, VIII. odjel - Zavod za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju s Referentnim centrom za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Ministarstva zdravlja te državnim centrom za poremećaje zgrušavanja krvi u djece.

Novac se može uplatiti na žiro-račun primatelja dobrovoljnih priloga: Klinički bolnički centar Zagreb, žiro račun: 2360000-1101379818 poziv na broj: 3009.