Egon Schiele u Guggenheimu u Bilbau

Izložba posvećena austrijskom slikaru Egonu Schieleu bit će otvorena u Muzeju Guggenheim u Bilbau.

Izložba donosi gotovo stotinu crteža, gvaševa, akvarela i fotografija jednog od najvećih majstora figurativnog slikarstva s početka 20. stoljeća iz Grafičke zbirke bečkog muzeja Albertine nudeći sveobuhvatnu viziju kreativnog univerzuma i jedinstven pogled na stilsku evoluciju toga revolucionarnog umjetnika.

Naslovljena Egon Schiele. Djela iz bečke Albertine, doma jedne od najvećih svjetskih grafičkih zbirki i najvažnije kolekcije djela na papiru velikog austrijskog ekspresionista, izložba obuhvaća plodno desetljeće Schieleova stvaralaštva, od 1908. do njegove preuranjene smrti 1918. u dobi od 28 godina.

U Guggenheimu su predstavljene gotovo sve faze njegove umjetničke karijere - od ranih radova nastalih za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji, preko djela nastalih pod snažnim utjecajem njegova uzora i mentora Gustava Klimta i bečkog modernizma, do radova iz posljednje faze u kojoj raskida s naturalizmom, obilježene radikalnom uporabom boja te novim uznemirujućim motivima eksplicitno erotskih aktova ili portreta djece.

Izložbu prati i edukativni prostor posvećen informiranju posjetitelja o umjetnikovu životu i radu u kontekstu društvene i političke preobrazbe Austrije početka prošloga stoljeća, te njegovu odnosu s drugim umjetnicima i intelektualcima toga vremena, posebice s najvažnijim slikarom austrijske secesije i Schieleovim umjetničkim mentorom, Gustavom Klimtom.

Kustos izložbe je direktor muzeja Albertine Klaus Albrecht Schroeder, a ostat će otvorena do 6. siječnja 2013.