Haški sud odbio dokaze obrane

Žalbeno vijeće Haškog suda odbilo je razmatrati nove dokaze koje je tijekom žalbenog postupka predlagala obrana generala Ante Gotovine i Mladena Markača, objavio je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).


Obrane dvojice generala podnijele su prošle i ove godine nekoliko zahtjeva da se u žalbenom dijelu postupka uvede oko 30 novih dokaza, među kojima su bili i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti su se dokazi ticali uzroka odlaska srpskih civila prije Oluje, tijekom i nakon nje te zakonitosti topničkih napada HV-a tijekom Oluje kao i Gotovininih ovlasti kao zapovjednika, a obrane su tvrdile da im nisu bili na raspolaganju tijekom suđenja.

Žalbeno vijeće utvrđuje da podnositelj žalbe nije pokazao da bi ... dokumenti utjecali na prvostupanjsku presudu da su bili uvedeni na suđenju, navodi se u javnoj verziji odluke o odbijanju dokaza koja je donesena tajno još 21. lipnja.

Žalbeni postupak u predmetu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih prošle godine na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon operacije Oluje, trebao bi se završiti do kraja godine kada se očekuje odluka žalbenoga vijeća o žalbama dvojice generala na prvostupanjsku presudu.