"Guslač na krovu" otvara sezonu u riječkom HNK

Mjuziklom Jerryja Bocka Guslač na krovu otvara se kazališna sezona 2012./2013. u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. 

Ovaj mjuzikl, zajednički projekt svih ansambala kazališta, nastao je u koprodukciji riječkoga HNK i ustanove Festival iz Opatije, a premijerno je izveden na Ljetnoj pozornici u Opatiji 20. lipnja. Redatelj Ozren Prohić rekao je da je prilagodba na izvedbu u zatvorenom, na sceni HNK, teška, ali zanimljiva. Izvedba će dobiti na intimitetu i toplini te se stvara drugačija likovnost, ustvrdio je.

Dirigent Igor Vlajnić ocijenio je da je prostor Ljetne pozornice akustično zahtjevan te da će izvedba u kazališnoj kući biti nešto lakša po tom pitanju.

Guslač na krovu praizveden je 1964. godine u SAD-u i smatra se jednim od vrhunaca žanra američkog mjuzikla. Priča je smještena u malo mjesto u carskoj Rusiji Anatevku, prije početka revolucionarnih previranja 1905. godine. Govori o naporima mljekara Tevyea, oca pet kćeri, koji se bori očuvati obitelj i židovsku religijsku tradiciju u nepovoljnim društvenim promjenama.