Nakon 124 godine zatvoren Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej BiH, najstarija muzejska institucija u toj zemlji koja je utemeljena još u vrijeme Austro-ugarske monarhije, zatvoren je odlukom uprave koja je na taj način iskazala revolt zbog činjenice da financiranje muzeja već osamnaest godina nije rješeno.

Uprava muzeja upozorila je kako više ne snosi odgovornost za sigurnost izložaka koji se čuvaju u izložbenim dvoranama i depoima te je pozvala policiju da osigura muzejski kompleks i spriječi krađe koje su moguće nakon što muzeju zbog dugovanja bude isključena i struja a time i alarmni sustav.

Zemaljski muzej duguje oko 700 tisuća eura, a dug se nagomilao jer status te institucije nije sustavno rješen od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Naime, vlasti Republike Srpske odbijaju prihvatiti da se sedam najznačajnijih kulturnih i znanstvenih institucija koje su djelovale u bivšoj SR BiH financiranju iz državnog proračuna.

Zemaljski muzej BiH utemeljen je još 1888., a od 4. listopada 1913. smješten je u reprezentativnom zdanju na Marin-dvoru. Uz brojne arheolške, prirodoslovne, povijesne i druge izloške Zemaljski muzej BiH čuva i originalni primjerak sarajevske Hagade, spisa neprocjenjive vrijednosti koji svjedoči o višestoljetnoj povijesti Židova Sefarda u toj zemlji.