Ne uplaćujte 500 kn, imate virus!

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) upozorilo je građane koji su dobili računalne poruke da uplate po 500 kuna za otključavanje računala da ne uplaćuju traženi iznos jer je riječ o računalnom virusu te da slučaj odmah prijave policiji.

Riječ je o trojan virusu, tzv. GVU Trojanu, koji otima računalo, a od vlasnika, kojega navodno sumnjiči za kriminalne radnje na internetu, traži uplatu za otključavanje računala, upozorava MUP u priopćenju odgovarajući na učestale upite građana. Osim u Hrvatskoj taj se virus na isti ili sličan način pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a.

Iz MUP-a, kojemu se građani obraćaju s molbom da im se otključa računalo jer su istekla 72 sata od uplate, ističu da ne provode nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava.

GVU Trojan virus je koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup radnoj površini Windows, upravitelju zadataka (taskmanager), registraciji te korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme pojavljuje se poruka da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U poruci se traži od korisnika da uplati 500 kn putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku od 72 sata.

Građane se poziva da ne uplaćuju traženi iznos, već prijave slučaj policiji, a za uklanjanje virusa potraže pomoć informatičkog stručnjaka.