Draža Mihailović službeno proglašen mrtvim

Zapovjednik Jugoslavenske vojske u otadžbini i vođa četničkog pokreta tijekom Drugog svjetskog rata Dragoljub Draža Mihailović službeno je u Beogradu proglašen mrtvim, priopćio je Prvi osnovni sud u Beogradu. Glasnogovornica tog suda Gordana Vuković rekla je da se kao dan smrti bilježi 31. srpanj 1946.

Odluci suda prethodio je zahtjev članova obitelji Mihailović i udruga građana koje traže rehabilitaciju vođe četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. O postupku rehabilitacije sud će raspravljati u ponedjeljak, 8. listopada.

Sudsko rješenje kojim se Mihailović službeno proglašava mrtvim nužan je dokument u daljnjoj pravnoj proceduri njegove rehabilitacije i poništenju presude od 15. srpnja 1946., kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem i oduzeta su mu sva građanska prava.

Mihailović je nakon Drugog svjetskog rata uhićen, a tadašnja komunistička vlast sudila mu je za izdaju i ratne zločine. Pod još nerasvijetljenim okolnostima pogubljen u srpnju 1946. godine, ali nikad nije utvrđeno gdje je pokopan.