Film "Frikuša" pobjednik 50. revije dječjih filmova

Film Frikuša Foto kino video kluba Zaprešić osvojio je prvu nagradu u kategoriji igranog filma na 50. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece, koja je zatvorena danas svečanim proglašenjem dobitnika u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zadru.

Uz prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, film "Frikuša" osvojio je i drugu nagradu dječjeg žirija, koji je, pak, svoju prvu nagradu u toj kategoriji dodijelio filmu "Loptica skočica" Osnovne škole Lučac iz Splita, izvijestio je organizator Hrvatski filmski savez (HFS).

Splitska škola za taj je film dobila i treću nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, njihovu drugu nagradu dobio je film "Kokice" O.Š. Josipa Zorića iz Dugog Sela, a prema odluci 'malog' žirija treće mjesto osvojio je film "Strah" zaprešićkog Foto kino video kluba.

U svakoj od kategorija - igranog, dokumentarnog i animiranog filma te televizijske reportaže i otvorene kategorije, dodijeljenje su po tri nagrade.

Foto kino video klub Zaprešić iz Zaprešića osvojio je na reviji najveći broj nagrada, njih osam od ukupno 32.

Oba žirija, i stručni ocjenjivački i dječji, jednako su nagradile dokumentarne filmove - na prvom mjestu je "Lipo mi je na didinom stanu" O.Š. Davorin Trstenjak (Posavski Podgajci), na drugom "Ivana O.", O.Š Ivanovec (Čakovec), a na trećem "Ne ustajem na lijevu" O.Š. Marije Jurić Zagorke (Zagreb).

Prema odluci stručnog žirija najbolji animirani film je "Čovjek koji je volio fućkati" Škole animiranog filma Čakovec, najbolja TV reportaža "Medsave" O.Š. Ljudevita Gaja iz Zaprešića, a u otvorenoj kategoriji pobijedio je film "Afrika" II. osnovne škole iz Bjelovara.

Najbolji radionički film za profesionalne filmaše je "Šime i Mate" s Radionice za djecu i mladež u Kraljevici, a za djecu "Posljednje stablo" Škole crtanog filma Dubrava.

Dječji žiri je najboljim animiranim filmom proglasio rad "Biba i Bubimir" Foto kino video kluba Zaprešić, najboljom TV reportažom "Turbo limači" O.Š. Ivanke Trohar iz Fužina, a i oni su u otvorenoj kategoriji prvim mjestom nagradili film "Afrika" bjelovarske škole.

Od prve Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece u Zagrebu do danas, broj prijavljenih radova narastao je s 27 na rekordnih 194. Uz HFS, u proteklih pedeset godina izmjenjivali su se suorganizatori, a na toj manifestaciji sudjelovalo je više od četiri tisuće mladih filmaša.

Iduće godine Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece održat će se od 3. do 6. listopada u Kutini.