Izložba 'Kultura pušenja od tabua do tabua'

Kulturološka izložba posvećenu fenomenu pušenja na našim prostorima ''Kultura pušenja od tabua do tabua'' otvorena je u Gliptoteci HAZU, a autori postava su poznati hrvatski povjesničari umjetnosti Igor Zidić i Feđa Vukić.

Ova multimedijalna izložba, otvorena sinoć, kroz mnogobrojne povijesne artefakte, izvorna umjetnička djela, proizvode, fotografije, videozapise te plakate svjedoči o snažnom utjecaju duhanskog dima na sva područja života, od industrije, kulture i umjetnosti do načina života pa i svjetonazora.

Mnogi su izlošci prvi put predstavljeni hrvatskoj javnosti, neka djela su prezentirana u potpuno drugačijem kontekstu, a više od dvije stotine atraktivnih eksponata dopremljeno je iz 37 vodećih muzeja, galerija i privatnih zbirki.

Mnogi izlošci obilježili su europsku i hrvatsku duhansku povijest u razdoblju između liberalizacije, koju je sredinom 19. stoljeća proveo car Franjo Josip na području Habsburške Monarhije, kojoj je pripadala i Hrvatska, i suvremenog tabuiziranja pušenja.

Studio Brigada, na čelu s kreativnim direktorom Damjanom Geberom, izložbene cjeline posložio je u niz manjih prostora, izvedenih u formi osvijetljenih valjaka, koji oblikom podsjećaju na cigarete. Kroz polumračan i prazan ambijent međuprostora galerije posjetitelji ulaze u osvijetljene prostore akromatskih bijelih valjaka, u kojima su jedini konkretni objekti eksponati.

U preuređenom dvorištu Gliptoteke nalaze se, pak, iznimno visoki valjci unutar kojih se prikazuju filmske, televizijske i fotografske projekcije. Mnogima su izlošci djelovali prilično nostalgično, budući da podsjećaju na dane kad je duhanski dim bio sastavni dio masovnih medija.

Izložba Kultura pušenja od tabua do tabua otvorena je do 11. studenoga.