Dani talijanske kulture i talijanskog jezika u Rijeci

U sklopu Dana talijanske kulture i talijanskog jezika, manifestacije koja se u Rijeci održava prvi put, od danas do 22. listopada bit će organizirane izložbe, predstavljanja knjiga, predavanja uglednih talijanskih znanstvenika te smotra talijanskog filma.

Generalni talijanski konzul u Rijeci Renato Cianfarani rekao je da će se predstaviti brojni aspekti talijanske kulture i znanosti te dodao da očekuje velik interes publike zbog pomno odabranih programa i gostiju.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da je manifestacija nastavak odlične suradnje predstavnika talijanske nacionalne manjine u Rijeci s gradskim institucijama, ali i kvalitetne suradnje Hrvatske i Italije. Povijest Rijeke požeta je talijanskom kulturom, a i sadašnjosti ima veliko značenje, rekao je.

Iz programa manifestacije treba izdvojiti izložbu Ottavija Missonija Genij boje, izložbu Uga Maffija, Disegno Italia, predstavljanje talijanskog dizajna, te svečano obilježavanje 60. godišnjice izdavačke kuće Edit i časopisa Panorama u Rijeci.

Popularno-znanstveno predavanje o najnovijim dostignućima astrofizike i s njom povezane tehnologije održat će znanstvenica Margherita Hack, a svoju knjigu Umjetnost je suvremena predstavit će književnik, političar i umjetnički kritičar Vittorio Sgarbi.