Pobjednici prvog "Papandopula"

Prvo hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, u organizaciji Instituta hrvatske glazbe i Hrvatske radiotelevizije, završeno je u nedjelju, 7. listopada, u Studiju Bajsić HRT-a.

Pobjednik u kategoriji violine je Marco Graziani (Rijeka, 1988.), u kategoriji klarineta slavio je Bruno Philipp (Zagreb, 1978.), a među saksofonistima najbolji je bio Tomislav Žužak (Zagreb, 1978.).

Ove su se godine umjetnici do dobi od 35 godina natjecali u pet kategorija: uz spomenute, čiji su pobjednici osvojili i nagrade od 20.000 kuna, u kategorijama viole i flaute nisu proglašeni pobjednici. Dvije finalistice, flautistice Marta Šomođi Homan i Raša Vizek, podijelile su 2. mjesto, koje donosi 10.000 kuna, a jedina finalistica u kategoriji viole Ganna Lysenko, prema odluci ocjenjivačkog suda, osvojila je 3. mjesto i 5.000 kuna.

Drugo mjesto u kategoriji violine podijelili su Marin Maras i Sho Akamatsu. Kod saksofonista ono je pripalo Goranu Jurkoviću, a kod klarinetista Rudi Mimici.

Svih 38 natjecatelja u proteklih je tjedan dana pokazalo sviračko umijeće u izrazito zahtjevnim programima. Cilj je natjecanja, uz prepoznavanje najboljih od najboljih, njihova priprema za daljnje nastupe na domaćim i svjetskim pozornicama.

Među pobjednicima i finalistima Papandopula u budućnosti vjerojatno možemo tražiti i pobjednike domaćih i međunarodnih natjecanja.

Sami „papandopulovci“ zadovoljno su izjavili da je natjecanje dobrodošla injekcija adrenalina našoj sceni. Istaknuli su kako je organizacija bila na najvišoj razini, što je kompliment koji su organizatori i htjeli čuti.

Izrazito smo zadovoljni odazivom na izazov koji je mlada izvođačka scena očito željno čekala. Posebno smo ponosni na izvedbe naših finalista i pobjednika. Nakon ovako uspješne premijere, "Papandopulo" će sljedeće godine zasigurno dobiti još više pozornosti kulturne javnosti, kaže violinist Goran Končar, predsjednik Instituta hrvatske glazbe.

Trojica pobjednika – Graziani, Philipp i Žužak – uskoro će svoje titule opravdati i izvedbama pred većom publikom: u četvrtak, 11. listopada, u 19.30 nastupit će na Svečanom koncertu pobjednika Papandopula, uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a i dirigenta Pavla Dešpalja, u KD-u Vatroslav Lisinski.

Besplatne ulaznice još su dostupne na blagajni dvorane. Mnogo pozitivne mladenačke energije zajamčeno je pa vjerujemo da će svi poštovatelji vrhunskog umijeća uživati u izvedbama novih zvijezda klasične glazbe.

Natjecanje je održano pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića i uz potporu Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.