Škoti će glasovati o neovisnosti 2014.

Škotska će 2014. glasovati o neovisnosti što bi moglo rezultirati razbijanjem Britanije, rekao je britanski ministar.

Objava je prekinula mjesece pat-pozicije između westminsterske vlade u Londonu i škotske uprave u Edinburghu. Dogodit će se to da će Westminster prenijeti ovlasti na Škotski parlament da održi referendum s jednim pitanjem o tome treba li Škotska biti u ili izvan Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je ministar Škotskog ureda David Mundell Sky Newsu. Predviđamo da će to dogoditi najesen 2014., dodao je.

Mandellove riječi upućuju na to da su obje strane prihvatile kompromis oko vremena i formata referenduma. Britanski premijer David Cameron, koji želi održati Britaniju netaknutom, podupire održavanje glasovanja što je prije moguće o tome treba li prekinuti 300-godišnju uniju Škotske s Engleskom s jednostavnim "da" ili "ne" pitanjem.

Alex Salmond, čelnik škotske nacionalističlke vlade, tražio je da se u referendum uključi i treća mogućnost, a to je prepuštanje dodatnih ovlasti Škotskom parlamentu. Predlagao je da se glasovanje odgodi do 2014., 700-te obljetnice bitke kod Bannockburna, glasovite pobjede Škota nad Englezima, dajući tako kampanji za neovisnost više vremena da uvjeri birače da podupru razdvajanje.

Ankete pokazuju da između 30 i 40 posto Škota trenutačno podupiru neovisnost. Škotska vlada je sada mjerodavna za sva ona područja koja nisu izrijekom rezervirana za vladu u Londonu. Na nju je prenesen nadzor nad zdravstvom, obrazovanjem, pravosuđem i policijom, poljoprivredom, gospodarskim razvitkom i transportom.

Cameron tvrdi kako bi Škotima kao i cijeloj Britaniji bilo gore ako bi glasovali za neovisnost budući da velika većina financijskih sredstava za Škotsku dolazi od 30 milijardi funta dotacija vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Salmond, međutim, govori kako bi neovisna Škotska polagala pravo na lavovski dio prihoda od nafte iz Sjevernog mora. Škotsko glasovanje za neovisnost potkopalo bi temelje moderne Velike Britanije koja se sastoji od Engleske, Škotske i Walesa. Sjeverna Irska i Velika Britanija tvore Ujedinjeno Kraljevstvo.