Nobelova nagrada za književnost Mo Yanu

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je kineskom književniku Mo Yanu, objavio je Nobelov odbor za dodjelu nagrada. Mo Yan u svojim djelima halucinatornim realizmom spaja narodne priče, povijest i sadašnjost, naveo je odbor u obrazloženju nagrade. Njegov je stil jedinstven. Dovoljno je pročitati pola stranice i odmah je jasno da je on autor, rekao je predsjednik Akademije Peter Eglund.

Prema Akademijinu obrazloženju, Mo Yan je miješajući fantaziju i stvarnost, povijesnu i društvenu perspektivu u svojim djelima stvorio svijet koji složenošću podsjeća na djela Williama Faulknera i Gabriela Garcije Marqueza, istodobno pronalazeći polazište u staroj kineskoj književnosti i usmenoj predaji.

Mo Yan je izjavio kako je 'šokiran' ali 'sretan' zbog nagrade te najavio da će na časti koja mu je dodijeljena svijetu zahvaliti tako što će nastaviti ulagati u svoje pisanje. Napomenuo je, međutim, kako ipak nije sve u nagradi. Smatram da Kina ima puno vrlo talentiranih autora. Njihova briljantna djela također zaslužuju da budu prepoznata u svijetu, kazao je.

Mo Yan se rodio 1955. u gradu Gaomiju u pokrajini Shandong na sjeveroistoku Kine u seljačkoj obitelji. Pravo mu je ime Guan Moye, a pseudonim Mo Yan kojim potpisuje svoja djela znači ne govori. U domovini ga smatraju jednim od najvećih suvremenih autora.

Kada je 2010. Nobelova nagrada za mir dodijeljena Liu Xiaobou vlada je cenzurirala informacije o tome, a članove povjerenstva za dodjelu nagrada nazvala klaunovima. No, danas je državna televizija prekinula središnji dnevnik kako bi objavila sretnu vijest. Književniku je čestitalo Kinesko društvo književnika te kineski Narodni list, službeni list vladajuće KP. Vijest se poput požara proširila i kineskim društvenim mrežama s gotovo 300 tisuća komentara zabilježenim u manje od dva sata na društvenom servisu Weibo, kineskom ekvivalentu Twittera.