Ministar Dončić najavio djelomičnu privatizaciju HŽ-a

Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, najavljuje djelomičnu privatizaciju Hrvatskih željeznica.

Država će uskoro prodati čak do 75% HŽ-Carga. Preliminarni razgovori vođeni su s partnerima iz Austrije, Njemačke, Italije i Češke.

Dončić govori i o stanju u Gredelju i mogućim rješenjima teškog stanja te tvrtke u stečaju. Otvoreno je nekoliko mogućnosti, a u optimističnoj varijanti bilo bi spašeno više od 1000 radnih mjesta. Ne vidi budućnost hrvatske željezničke industrije ako se ne poveže s jačim europskim i svjetskim partnerima te skupa s njima izađe na treća tržišta.

O natječaju za 44 nova, vjerojatno hrvatska vlaka kaže - kupit će ih HŽ-Putnički prijevoz, a država će mu dati jamstva za kredit.

Govoreći o prometnim koridorima Rijeka - Zagreb - Budimpešta i Slovenija -Hrvatska - Srbija, ministar je rekao da očekuje sudjelovanje strukturnih fondova EU-a do 75%. Svu ostalu modernizaciju, sve ostale pravce, Hrvatska mora platiti sama.

Odgovor na pitanje tko će biti među 2700 otpuštenih iz HŽ-a te na mnoga druga ministar je dao u razgovoru za večerašnje Paralele pod naslovom "Željeznice - mogu i bolje!" urednika i voditelja Gorana Rotima.

U videoprilogu pogledajte cijeli razgovor s ministrom, a u Paralelama (www.hrt.hr/paralele) možete pogledati i reportaže o kineskim, španjolskim, ruskim i srbijanskim željeznicama.