Brut ubio Cezara na autobusnom stajalištu?

Španjolski istraživači vjeruju da su pronašli mjesto na kojem je Brut ubio Julija Cezara. Cezar je preminuo, tvrde, tačno pokraj autobusnog i tramvajskog stajališta Torre Argentina, na koje godišnje dođu milijuni turista kako bi vidjeli obližnje arheološke iskopine.

Da je na tom mjestu ubijen Cezar, kažu istraživači, dokazi su iskopine u Rimu i mnogi povijesni dokumenti. Kada je Cezar ubijen, tu su se nalazile duge stube i malena prostorija u građevini poznatoj pod imenom Pompejeva kurija.

Istraživački tim najprije je pronašao kamenu strukturu široku samo tri metra. Nakon pretraživanja po povijesnim dokumentima, shvatili su da ju je izgradio August, sin Julija Cezara, kako bi obilježio mjesto na kojem je ubijen njegov otac.

Antonio Monterroso, vođa istraživanja, vjeruje da će i dalje biti nagađanja o mjestu ubojstva Julija Cezara. Naši rezultati nisu nepogrešivi. O svim arheološkim otkrićima mogu se voditi debate. O tome se uvijek treba govoriti, poručio je.

Rimskog vojskovođu Julija Cezara na smrt su izboli Marko Junije Brut i nekoliko drugih rimskih senatora na Martovske ide 15. ožujka 44. godine prije Krista.