Sinteza starih hrvatskih znanja o kulinarstvu

Jela starih Barda, pisca i poznavatelja gastronomije Veljka Barbijerija, novo je izdanje nakladničke kuće AGM, podružnice Zagrebačkog holdinga d.o.o.

Knjiga je sinteza svih starijih hrvatskih znanja o kulinarstvu, ali i svojevrsna snimka onoga što su jeli naši preci, onoga što su znali o hrani, kao i o tomu kako su njezin doživljaj uvodili u najviše sadržaje svoga duhovnog života. I prije Barbierijeve knjige znalo se da su stariji hrvatski pisci poput Marulića, Držića, Hektorovića, Zoranića, Nalješkovića, Benetovića, Gazarovića i Habdelića savršeno dobro poznavali ne samo namirnice koje su se tada nalazile na tržištu, nego i da su bili upućeni u tehnološke vještine kulinarstva.

U knjizi se nalazi 47 originalnih recepata spomenutih pisaca.

Veljko Barbieri rođen je 1950. u Splitu. Autor je brojnih romana, zbirki pripovjedaka, pjesama i eseja, kazališnih, radio i tv dramskih djela u kojima obrađuje europsku i sredozemnu baštinu, a posebice antički svijet Dalmacije. U izdanju AGM-a do sada su izašla četiri njegova djela: Epitaf carskog gurmana, Split – roman starog grada, Ja Dioklo Jupiterov sin te Hvar – kantilene i kartoline.