Kafkini rukopisi dodijeljeni knjižnici u Jeruzalemu

Rukopisi, dnevnici, crteži i osobna pisma Franza Kafke i njegova prijatelja Maxa Broda pripast će Nacionalnoj knjižnici u Jeruzalemu. Pet su godina bili predmet spora na sudu u Tel Avivu između te knjižnice i dviju sestara iz Izraela, izvijestio je dnevni list Haaretz koji je prije pet godina počeo pisati o toj parnici.

Haaretz presudu ocjenjuje dramatičnom i predviđa da će poražena strana uložiti žalbu. Dokumente koji su predmet spora 1939. Brod je donio iz Praga u Tel Aviv. Umro je 1968., a njegovi i Kafkini rukopisi ostali su u stanu njegove tajnice Ester Hoffe.

Tijekom sudskog postupka pokazalo se da je Brod želio da se rukopisi daju javnom arhivu, no Hoffe ih je stavila u sef i dio prodala zaradivši milijune dolara.

Nakon smrti Ester Hoffe njezine kćeri Eva Hoffe i Ruth Wiesler, koja je preminula prije nekoliko mjeseci, istaknule su svoje pravo da naslijede to književno blago. Dalia Kopelman, sutkinja na sudu za obiteljska pitanja u Tel Avivu, presudila je, međutim, da Ester Hoffe nije imala pravo darovati svojim kćerima te dokumente, koji su 40 godina bili nedostupni istraživačima.

Prema pisanju Haaretza, dva arhiva, Kafkin i Brodov, ukupno sadržavaju desetke tisuća stranica koje stručnjaci Nacionalne knjižnice u Jeruzalemu trebaju katalogizirati. Među ostalim, sadržavaju i njihovu korespondenciju s važnim piscima poput Stefana Zweiga te bilježnice u koje je Kafka pisao zadaće dok je učio hebrejski.

Nacionalna knjižnica, navodi list, planira te dokumente objaviti na internetu.