Prvi svjedok na suđenju Goranu Hadžiću

U Haagu je počelo suđenje Goranu Hadžiću, nekadašnjem predsjedniku takozvane Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću. U uvodnoj riječi tužitelj Douglas Stringer opisao je kako su u Lovasu, Erdutu, Iloku, Tovarniku i drugim mjestima Hadžićevi podanici provodili 'bezakonje i brutalnost u ljeto i jesen 1991.'

Upoznao je sudsko vijeće s protjerivanjem hrvatskog stanovništva iz istočne Slavonije, bitkom za Vukovar te likvidacijom zarobljenika na Ovčari. Optužio je Hadžića da snosi punu odgovornost za te zločine. Etničko čišćenje tragično je povezano s kolapsom Jugoslavije i potom se nastavilo u BiH i na Kosovu. Ali počelo je u Hrvatskoj 1991., kazao je tužitelj.

Tužiteljstvo Haškog suda zatim je izvelo svoga prvog svjedoka, Zlatka Antunovića iz Erduta. On je opisao događaje s kraja srpnja 1991. kada je počelo granatiranje i uništen Vodovod u Erdutu. U to su vrijeme, prema riječima Antunovića, u Erdut stigli pripadnici hrvatskog Zbora narodne garde koji su nosili puške i kretali se selom, ali nije bio siguran što su točno radili. Tijekom noći, potkraj srpnja, čule su se eksplozije pa smo se moja teta i ja sakrili ispod kreveta. Nisam mogao odrediti otkuda stiže pucnjava, ali su mi drugi dan ljudi ispričali da je dolazila s druge strane mosta, iz Srbije, kazao je Antunović. Ujutro je, kako je ispričao, s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom obišao Vodovod da vidi što se dogodilo i može li pomoći.

Vodovod je bio granatiran, sve je bilo srušeno, bilo je paljevine i krvi, rekao je Antunović i objasnio da je krvi bilo na madracima na kojima su spavali hrvatski vojnici.

Tko je Goran Hadžić - video

ICTY Hadžića tereti po 14 točaka optužnice za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, progone, istrebljenje, ubojstvo, zatvaranje, mučenje hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva na Ovčari, u Veleprometu, Erdutu, Dalju i Borovu Selu, te u srbijanskim logorima Stajićevo i Begejci, u Zrenjaninu, Šidu i Sremskoj Mitrovici. Hadžić se tereti i za deportacije i prisilno premještanje stanovništva te za bezobzirno razaranje naselja i pljačku imovine nesrpskih civila u Dalju, Vukovaru, Erdutu, Lovasu i drugim mjestima u istočnoj Slavoniji. Svi navedeni zločini pripadaju u zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Zašto je Hadžić pušten prije 20 godine - video

Od podizanja prve optužnice Hadžić je bio u bijegu, a nakon što je u srpnju 2011. uhićen na Fruškoj gori, prebačen je na Haški sud. Pred hrvatskim sudovima ovaj nekadašnji skladištar iz Pačetina, sela nedaleko od Vukovara, osuđen je u odsutnosti na ukupno 20 godina zatvora. Hadžić je posljednji od 162 optuženika kojima se sudi pred tim ICTY-jem.