Štednja nije dovoljna, sve izvjesniji rebalans

Vlada se stalno hvali kako je stanje u javnim financijama i više nego dobro. Za pravo su im dale i agencije koje su zadržale hrvatski kreditni rejting. Međutim, sve se više spominje rebalans proračuna, iako su to u Vladi donedavno - odbijali.

U nekim ministarstvima blagajne su već prazne. Prihodi ne mogu biti veći jer je izostao planirani gospodarski rast, a pojavili su se i novi troškovi. Prva rupa koja se mora zatvoriti upravo je ona u Ministarstvu gospodarstva. Riječ je o 370 milijuna kuna, a odnosi se na nove gubitke Brodosplita nastale zbog odugovlačenja procesa privatizacije. Novca nedostaje i u resorima zdravlja, unutarnjih poslova, znanosti te pravosuđa.

Još ljetos im je ministar financija naredio dodatne uštede, a minus je tada iznosio 800 milijuna kuna. No ipak, dosadašnje uštede nisu dovoljne pa se tako ambiciozan plan štednje ministra financija Slavka Linića ipak nije potpuno ostvario. Najviše je podbacio na uštedama za troškove zaposlenih.

Stanje je slikovito, objasnio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Gangrene i dijabetesa Vlada kao stanje organizma gospodarstva mora biti svjesna, to ne boli, na prvi pogled možete glumiti da vam nije ništa, a gospodarski organizam se raspada, rekao je.

Zbog svega toga riječ rebalans više nije mrska ni ministru Liniću. No bez obzira na planirane preraspodjele novca, doznajemo u Vladi, deficit od 10 milijardi kuna ne smije rasti ni pod koju cijenu.