Komemoracija Mersadu Berberu

Komemoracijom slikaru i grafičaru Mersadu Berberu hrvatska se akademska zajednica u zagrebačkom Muzeju Mimari oprostila od, kako je istaknuto, velikog umjetnika i pravog europskog slikara, koji je 7. listopada iznenada preminuo u svojem domu u Zagrebu.

Likovni kritičar Milan Bešlić govorio je o Berberu kao o europskome slikaru iz Bosne, koji u svojem stvaralaštvu objedinjuje velike europske tradicije grafičkog umijeća, potragu za arhetipskom duhovnošću, te ljubav i brigu prema čovjeku. Kako god čitali njegovo djelo, u njemu uvijek pronalazimo umjetnika opremljena europskim znanjem, kulturom i duhom, umjetnika koji je uvijek tražio duhovnu komponentu u svemu što je radio. To prožimanje srednjeeuropskih, mediteranskih i grčkih, odnosno, antičkih vrijednosti iščitava se u svim slojevima, u gotovo svim njegovim ciklusima, ocijenio je.

Opraštamo se od čovjeka koji je ostavio trag u svojem vremenu i svim prostorima u kojima je živio i radio, čovjeka punog ljudske brige kojemu je ključna tema bilo pitanje 'što je s čovjekom', na koje je odgovarao slikom, kazao je likovni kritičar Igor Zidić.

Komemoraciji su, uz članove umjetnikove obitelji, nazočili brojni prijatelji i predstavnici akademske zajednice.