Otvorena kazališna sezona u splitskom HNK

Premijernom izvedbom baleta Neostvareni susreti i Čudesni mandarin sinoć je u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) otvorena kazališna sezona.

Ta je predstava praizvedena na otvorenoj pozornici splitskog Sustipana na ovogodišnjem Splitskom ljetu.

Neostvarene susrete režirala je i koreografirala Ljiljana Gvozdanović na glazbeni kolaž iz djela Petra Iljiča Čajkovskog, dok je režiju i koreografiju Čudesnog mandarina Bele Bartoka potpisao Milko Šparemblek.

Neoklasična baletna fantazija Neostvareni susreti inspirirana je opsežnom korespondencijom skladatelja Čajkovskog i njegove bogate poštovateljice i pokroviteljice Nadežde von Meck, čiji je tajnoviti odnos trajao četrnaest godina, a da se nikad nisu susreli. Ulogu Čajkovskog tumači Artjom Žusov, a Nadežde von Meck Elena Nikolaeva.

Čudesni mandarin mađarskog skladatelja Béle Bartóka i libretista Melchiora Lengyela jedno je od najcjenjenijih i najzagonetnijih glazbeno-baletnih ostvarenja dvadesetog stoljeća, a na splitsku pozornicu dolazi u inscenaciji doajena i velikana hrvatske plesne scene Milka Šparembleka. U glavnim ulogama pojavljuju se solisti splitskog Baleta Irina Čaban u ulozi Djevojke te Shunsuke Amma, koji tumači ulogu Mandarina.