Karim Rashid o svojoj izložbi

Najveći izazov za dizajnera je stvarati proizvod namijenjen za masovnu proizvodnju koji istodobno svijetu šalje specifičnu umjetničku poruku, rekao je jedan od najcjenjenijih kreatora suvremenih trendova industrijskog dizajna u svijetu Karim Rashid na konferenciji za novinare održanoj u povodu sutrašnjeg otvorenja njegove izložbe "Ideologija ljepote" u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

Dizajn i umjetnost međusobno se susreću i prožimlju na mnogim razinama a istodobno u sebi mogu sadržavati neke posve različite osobine. Upravo je pitanje odnosa toga dvoga jedno od temeljnih pitanja svih diskursa 20. stoljeća i nešto što me zaokuplja u svemu što radim otkako sam se počeo baviti tim poslom još sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kazao je svjetski poznati dizajner koji se u Zagrebu nalazi u povodu međunarodnog simpozija arhitekture Dani Orisa na kojemu će sutra održati predavanje.

I kod dizajniranja nekog predmeta namijenjenog masovnoj proizvodnji potrebno je donijeti određenu subjektivnu estetsku odluku baš kao i kod dizajniranja dizajnerskih predmeta i baš kao i u umjetnosti - u tom smislu dizajn može poslužiti kao društveno odgovoran alat koji istodobno služi određenoj funkcionalnoj svrsi i kao kritična poruka, smatra.

Izložba u MSU-u proizašla je iz Rashidova posjeta MSU-u prije dvije godine, kada se oduševio zgradom arhitekta Igora Franjića te izrazio želju da jednom tu ima izložbu, a predstavlja izbor pedesetak dizajnerskih predmeta kojima Rashid već godinama intrigira struku i pomiče granice dizajna.