12. dani Orisa počeli dodjelom nagrade studiju 3LHD

Dani Orisa - najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe, koji već tradicionalno okuplja regionalnu arhitektonsku scenu, počeo je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog svoje 12. izdanje dodjelom Orisove nagrade za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi studiju 3LHD za njihov projekt hotela Lone u Rovinju ostvaren prošle godine.

LHD arhitektonski studio iz Zagreba djeluje od 1994. kada su ga osnovali arhitekti Saša Begović, Marko Dabrović, Tanja Grozdanić i Silvije Novak koji su danas i primili Orisovu nagradu, pred više od dvije tisuće njihovih kolega iz zemlje i inozemstva, iz ruku visokoga pokrovitelja Dana Orisa hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića i Branka Vojnovića, vlasnika tvrtke Zagrebgradnja koja je ove godine sponzor Orisove nagrade, a i graditelj hotela Lone.

Dvodnevni simpozij i ove godine suorganiziraju ORIS kuća arhitekture i tvrtka Arhitekst, a visoki pokrovitelji su ministarstva kulture te graditeljstva i prostornog uređenja, kao i gradovi Zagreb i Dubrovnik.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako se već treći put spremno odazvao pozivu za pokroviteljstvo, ali i za sudjelovanjem na simpoziju koji je za njega sjajan skup koji u današnjem vremenu krize generira optimizam i povezuje regiju, za što se, kako je rekao, i osobno zauzima kao primjer poželjne europske politike.

Izvršna direktorica ugledne arhitektonske nagrade Pritzker Martha Thorne rekla je kako joj je privilegij sudjelovati na skupu koji poziva na održavanje visokih standarda struke bez obzira na gospodarsku situaciju.

Pred više od dvije tisuće arhitekata i prijatelja arhitekture danas su predavanja održali ugledni gosti - japanski arhitekt Sou Fujimoto, gospođa Martha Thorne, francuska arhitektica Odile Decq te industrijski dizajner svjetskoga glasa Karim Rashid.

Sudionike je u ime orgaizatora pozdravio direktor Orisa arhitekt Andrija Rusan, a skup su moderirali arhitekti Maroje Mrduljaš i Dinko Peračić.