Završili dani Orisa

Mladi finski arhitekt Janne Teräsvirta, suosnivač tvrtke ALA Architects iz Helsinkija, svojim je predavanjem pod nazivom Nordijska iracionalnost 'zatvorio' 12. Dane Orisa - međunarodni arhitektonski simpozij.

Kako je objasnio mladi finski arhitekt, koji je s trojicom svojih kolega već postignuo uspjehe i na međunarodnoj sceni, ono što se već sada može nazvati kontinuitetom u njihovoj arhitekturi jest nastojanje da u svoje arhitektonske projekte 'ugrade' nešto iracionalno. Pri tomu je ukazao na opsjednutost prirodnim svjetlom stanovnika sjeverne Europe koja je prisutna i projektima njihova arhitektonskog studija što je vidljivo i na njihovu prvom velikom projektu izvan Finske - kazalištu i koncertnoj dvorani Kilden u gradu Kristiansandu u Norveškoj.

Govorio je, među ostalim, i o projektima u Helsinkiju koji razvijaju nove održive metode izgradnje grada i usmjereni su na povećavanje gustoće, a ne širine, gradova, a jedno od pitanja i problema koji rješavaju je i gdje te kako graditi u visinu. 

Ranije danas, predstavljena je i knjiga o hrvatskom urbanizmu, Širenje horizonta - Hrvatski urbanizam 1991. -2012. Kad je riječ o hrvatskome urbanizmu u protekla dva desetljeća, on ne samo da ne zaostaje za arhitekturom kako bi se možda moglo očekivati nego pokazuje zavidnu razinu stručnosti i usporedivosti sa svijetom, rekao je arhitekt Marijan Hržić. Upozorio je na veliko uništavanje obalnog dijela Hrvatske koji ima velik potencijal, ali koji je obilježen sustavnom stihijskom izgradnjom u proteklih 20 godina.

Prije predstavljanja knjige predavanja su održala dvojica uglednih gostiju iz inozemstva - španjolski arhitekt Antón García-Abril te švicarski arhitekt Valentin Bearth iz arhitektonskoga studija Bearth&Deplazes. Njihova predavanja pokazala su bogatu 'paletu' arhitektonskih ideja, a predavači su putem svojih ostvarenih projekata upozorili na to kako arhitekti djeluju u suglasju sa sredinom i okolišem u kojemu rade te da je, kako je to rekao Bearth, svaki projekt avantura.