ZKM-ov "Idiot" najbolja predstava Gavellinih večeri

Predstava "Idiot" Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), nastala prema istoimenom romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u dramatizaciji i režiji Ivana Popovskog, osvojila je nagradu "Dr. Branko Gavella" ovogodišnjih Gavellinih večeri, objavljeno je na večerašnjoj dodjeli nagrade koja nosi ime osnivača zagrebačkog dramskog kazališta u Frankopanskoj ulici.

Na ovogodišnjim 27. Gavellinim večerima, u izborničkom ključu Tomislava Zajeca, bile su prikazane predstave zagrebačkih kazališta, produkcije nacionalnih kazališta iz Rijeke i Splita te Kazališta Virovitica.

Prema jednoglasnoj odluci prosudbenog povjerenstva, u kojemu su bili Dubravka Ostojić, Lada Čale Feldman i Aida Bukvić, najboljom je predstavom proglašen ZKM-ov Idiot koji je postavio najviše standarde u inscenaciji proznog predloška. Nagrađenoj predstavi ove je godine prvi put dodijeljeno poprsje utemeljitelja kazališta Branka Gavelle, rad akademika Ivana Sabolića.

Poprsje je sinoć uručeno ravnateljici ZKM-a Dubravki Vrgoč, koja je zahvalila žiriju što je prepoznao smjer kojim ide Zagrebačko kazalište mladih, a publici što je, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, ostala vjerna tom kazalištu.

Na Gavellinim večerima od 12. listopada izvedeno je sedam hrvatskih predstava prema izboru dramatičara, pjesnika i romanopisca Tomislava Zajeca.

Izvan konkurencije, a nakon uručenja nagrade, izvedena je još predstava Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane.