Ministarstvo apelira da se ne obustavlja isporuka mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede ponovo apelira na proizvođače mlijeka da ne obustavljaju isporuku jer će na taj način nanijeti štetu i sebi i mljekarskoj industriji te dodatno pogoršati ionako tešku situaciju u cijelom sektoru.

U resornom ministarstvu su uvjereni da neće doći do nestanka mlijeka na policama niti do bilo kakvih poremećaja na tržištu. Navode kako je, prema trenutnim informacijama sa terena, isporuku obustavilo manje od 10 posto proizvođača mlijeka. Podsjećaju kako će u srijedu na Savjetu za praćenje stanje u mljekarskom sektoru biti prezentiran 'mliječni paket', te mjere koje bi trebale pomoći tom sektoru.

Mljekari su prestali dostavljati mlijeko prerađivačima. To je, ističu predstavnici Saveza udruga proizvođača mlijeka i sedam županijskih poljoprivrednih udruga, jedini način da pozitivno posluju. Riječ je o 90 posto domaćega mlijeka za preradu jer su u akciju uključene sve udruge, osim dalmatinske udruge Mliko. Umjesto 2,10, proizvođači traže da otkupna cijena mlijeka bude 4,05 kuna.

S farmi proizvođača mlijeka u cijeloj Hrvatskoj danas nije isporučeno oko milijun litara mlijeka, izjavio je predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka Antun Laslo. Ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini zamjerio je zbog izjave da nema rezervnog novca za mljekare. A u isto vrijeme se dozvoljava poskupljenje struje i plina. Mi farmeri koji proizvodimo mlijeko nismo prosjaci, već samo tražimo ekonomsku cijenu mlijeka, kazao je.

Prema mojim saznanjima, niti jedan proizvođač mlijeka u Virovitičko-podravskoj županiji danas nije isporučio mlijeko prerađivačima, rekao je potpredsjednik Stočarsko-ratarske udruge Virovitičko-podravske županije i član Stožera za obranu cijene mlijeka Branko Karamarković. Dodao je kako će mlijeko sa svoje farme odvesti u Crveni križ. Mljekari, kazao je, pozivaju svoje sumještane da dođu na farme po besplatno mlijeko.

Na pitanje hoće li zbog manjka više od milijun litara mlijeka na dan ispaštati potrošači, od velikih je prerađivača mlijeka odgovorio samo Dukat. Smatramo da je skretanje pozornosti na aktualnu problematiku primarnog sektora nužno, no ističemo da će se zbog najavljene obustave isporuke mlijeka još više uvoziti jeftinije konzumno mlijeko i gotovi mliječni proizvodi, stoji u priopćenju.