Hrvatski mladi filmaši najbolji na Mediteranu

Na prvom Dubrovnik Film Festivalu djece i mladeži zemalja Mediterana u Dubrovniku okupili su se sudionici iz osam zemalja. Svojim animacijama i dokumentarnim 'okom' pokazali su da se itekako mogu nositi i s brojnim 'velikim' filmašima.

Više od 120 filmova pristiglo je na prvi po redu Dubrovnik Film festival djece i mladeži zemalja Mediterana. Mladim nadama iz Hrvatske pridružili su se prijatelji iz Francuske, Španjolske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, pa čak i Egipta i Libanona.

U tri dana prikazano je 45 filmova, a najboljima su podijeljene nagrade. Grand prix Festivala pripao je dokumentarnom filmu Hrc Foto Kino Video kluba iz Zaprešića. Zaprešićani su osvojili i nagradu po izboru djece, animiranim filmom "Glista na Zavodu za zapošljavanje".


Moram priznati, no možda nije diplomatski, s obzirom da je festival međunarodni, da su naši mladi filmaši daleko iznad svih u konkurenciji. Pritom mislim na dva kluba, a to su klub Zaprešić i klub Karlovac, rekla je Diana Nenadić, članica žirija.

Posebne simpatije, pa tako i nagradu publike, zaslužio je dirljivi dokumentarni film "Iza šatora", Libanonke Jude Chebab.

Predstavljeni su i radovi dubrovačkih osnovnoškolaca, koji su sudjelovali u filmskim radionicama. A zahvaljujući uspjehu prvog festivala, Kinematografi Dubrovnik i Udruga za promicanje medijske kulture Luža najavljuju njegov nastavak.