Premijerno izvedena predstava "Krajolik s padom"

Suvremena drama Ivane Sajko Krajolik s padom, smještena između realnosti i fantazije, u režiji Njemice Daniele Löffner i izvedbi Državnog kazališta iz Braunschweiga, premijerno je izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Izrazito suvremene kompozicije i scenografije s fluidnim dramskim subjektom nova hrvatsko-njemačka koprodukcija prikazala je večeras zagrebačkoj publici propusnost granice realnosti i fantazije.

Praizvedena na festivalu Theaterformen u Braunschweigu 1. lipnja ove godine, zorno je predočila strahove i depresiju provincijalnog grada suočenog s demonstracijama, štrajkovima glađu i čežnjom za boljim svijetom. Bijeg od stvarnosti u predstavi zaokuplja i trudnu mještanku koja, očajna zbog promjena vlastitog tijela, zamišlja cepelin kojim će odletjeti od nepodnošljive stvarnosti.
Tako je metaforična povijest cepelina i visinska lakoća življenja u predstavi Ivane Sajko spojena sa životom obične žene, trudne i zabrinute, čiji partner u hrvatskoj zbilji skuplja boce i otpad da bi preživio.

Kompozicijom scenskih slika, u kojima se isprepliću njemački, engleski i hrvatski jezik, njemački glumački ansambl sa ZKM-ovim Edvinom Liverićim prikazao je stalno ispreplitanje normalnog života i katastrofa, svakodnevice i revolucije, rutine i kretanja. 

Dramaturginja je Katrin Breschke, scenografkinja i kostimografkinja Claudia Kalinski, a glume Moritz Dürr, Sven Hönig, Hanno Koffler, Klaus Lembke, Hans-Werner Leupelt, Mattias Schamberger i Rika Weniger.

Riječ je o koprodukcijskoj predstavi nastaloj u okviru hrvatsko-njemačkog projekta Pozor:Pioniri!.