8. festival novog cirkusa otvara "Večer čudovišta"

Osmi festival novoga cirkusa, posvećen žanru nove magije, otvorit će 24. listopada na Sceni Travno hipnotična "Večer čudovišta" (Le Soir des Monstres), prva solo predstava francuskog umjetnika Etiennea Saglia.

Sagliova predstava donosi mračni magični svijet, zamagljene realnosti na granici hipnoze, u atmosferi koja podsjeća na filmove Tima Burtona (Predbožićna noćna mora, Edward Škaroruki).

Saglio ističe da je ljudima za život potrebna magija, a u lirsko-poetskoj Večeri čudovišta preko nje se komunicira s cijelim spektrom gledateljevih emocija. Njegov je lik istodobno žongler, krotitelj i iluzionist s vlastitim kodovima, unutarnjom logikom, snovima i noćnom morom.

Festival će trajati dva mjeseca na tri lokacije - Sceni Travno, u dvorani Pogona te u Kulturno-informativnom centru (KIC). Prikazat će osam predstava, dva partyja, sedam predavanja, jednu radionicu, te tri rezidencijalna programa, a zatvorit će ga 21. prosinca, na dan majanskog smaka svijeta, performans Posljednja večera.

Uz Etienna Saglia, francuskog krotitelja objekata u svijetu košmara, na ovogodišnjem festivalu nastupit će još Juan Esteban Varela, čileanski gost hrvatskih korijena, koji svoju magiju prikazuje u potpunom mraku, Jean-Baptiste Thierrée i Victoria Chaplin, enciklopedijski veterani novoga cirkusa, Cie 14:20, francuska kompanija koja pleše sa sjenama i prkosi gravitaciji, Kalle Hakkarainen, finski gost koji na pozornicu donosi iskustvo filma, Claudio Stellato, belgijski performer čije se tijelo spaja s ormarom, te Anne Juren, austrijska umjetnica koja novu magiju spaja s feminizmom.

U Kulturno-informativnom centru s teoretičarima izvedbe bit će organizirana međunarodne konferencije o novoj magiji i radionica mentalizma Kurta Demeya, dok će dvorana Pogon, uz ostalo, ugostiti grandioznu završnu festivalsku večer 21. prosinca, kada, prema nekim tumačenjima majanskoga kalendara, stiže kraj svijeta.