Prosvjedovali splitski kazalištarci

Oko 150 zaposlenika splitskog HNK okupilo se u podne ispred zgrade kazališta. Prosvjeduju zbog stanja u toj ustanovi, ali i nelegalnog produljenja mandata v. d. ravnatelja Duška Mucala te financijske situacije.

Propalo je čak pet natječaja za izbor intendanta. Kraj je listopada, a mi još ne znamo repertoar za sljedeći mjesec. Naše se kazalište sustavno uništava i zato smo danas ovdje pred kazalištem, rekao je Vjeko Santrić, predsjednik Radničkog vijeća.

Prosvjed je održan u vrijeme sjednice Gradskog vijeća na kojoj se trebalo odlučivati o sudbini splitskog kazališta. Ljudi u gradu pogrešno misle da mahanje zastavama i šalovima Hajduka nešto rješava i ako tako misle rješavati probleme grada, mislim da neće daleko dogurati. Baš me zanima hoće li danas Gradsko vijeće donijeti barem jednu zakonitu odluku u vezi našeg kazališta, a nemaju velike šanse. Do sada su im sve odluke bile nezakonite i to u suradnji s Ministarstvom kulture, dodao je Santrić, koji se na prosvjedu pojavio sa šalom i zastavom Hajduka.

Najavio je da će u ime djelatnika HNK Split ovaj tjedan DORH-u podnijeti kaznene prijave protiv gradonačelnika Željka Keruma, dogradonačelnice Anđelke Visković, predsjednice Gradskog vijeća Nevenke Bečić, ministrice Andree Zlatar Violić te njezina pomoćnika Vladimira Stojsavljevića i zamjenika Berislava Šipuša.