Umro pisac za djecu i mlade Stanislav Femenić

Hrvatski pjesnik i pripovjedač Stanislav Femenić, koji je najveći dio svojeg književnog opusa posvetio stvaralaštvu za djecu i mlade, umro je danas u Zagrebu u 89. godini.

Femenić je rođen 1924. u Carevoj Ćupriji u Bosni i Hercegovini, a Medicinski fakultet završio je u Zagrebu. Nakon mature u Vinkovcima se pridružio antifašističkom pokretu. Poslije rata radio je kao liječnik, a paralelno je i pisao, ponajviše pjesme i slikovnice za djecu i mlade.

Autor je pjesama, priča, anegdota i crtica za djecu. Afirmirao se kao pjesnik koji lirske impresije gradi u tradicionalnom stilu.

Stvarao je jednostavne, vedre i ritmične stihove, kojima je nastavio Vitezovu poetika, a osobito je bio vješt u humornim jezičnim igrama. Objavio je, među ostalim, zbirke Puž na ljetovanju (1968.), Krijesnice (1975.), Trči, trči Trčimir (1981.), Idi pa vidi (1990.).

Od 1968. objavio je stotinjak slikovnica za domaće i inozemne nakladnike, među kojima i seriju fotoslikovnica, a mnogi tekstovi su mu uglazbljeni. Među njegovim slikovnicama su i Mali pekar, Veseli krojač, Mini u šumi, Veseli svirači, Ptičja ženidba te Gradski i poljski miš.

Posljednji ispraćaj Stanislava Femenića bit će 26. listopada na zagrebačkom groblju Mirogoju.