Tonči Bilić intendant splitskog HNK

Split je dobio intendanta. Gradsko vijeće napokon je odlučilo - ravnatelj kazališta od danas je Tonči Bilić. Za njega je glasovalo 15 vijećnika, šest je bilo protiv.

Uz Kerumove vijećnike, Biliću su povjerenje dali vijećnici SDP-a i HNS-a. Protiv su bili HDZ-ovci i nezavisni vijećnici, među njima Ljubica Vrdoljak, koja je imala najviše zamjerki na Bilićevo imenovanje. HDZ-ova vijećnica Sanja Bilač dovela je u pitanje regularnost natječaja jer je izašao, smatra, iz svih zakonom određenih vremenskih okvira. Natječaj je regularan, kažu Stručne službe Grada, za mišljenje su pitali i Ministarstvo kulture.

Tonči Bilić bio je na raspravi o svojem imenovanju, neki mu tonovi nisu bili ugodni, posebice prozivanje Dinka Bogdanića, kojeg je predložio za ravnatelja Baleta. Za ravnatelja Drame Bilić je predložio Jasena Boku, a za Operu dosadašnjeg vršitelja dužnosti Ivicu Čikeša.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izjavila je da će Ministarstvo potvrditi Tončija Bilića za novoga intendanta.

U teatru radnici naizgled mogu odahnuti, imaju prvoga čovjeka, Upravu, ali još ne znaju što će raditi za mjesec dana. Ovakvo stanje dugo je potrajalo. Problemi su mnogi, i financijski i programski, kazališna sezona je počela, pred novim intendantom velika su očekivanja.

Zbog svega je održan i prosvjed pred splitskim kazalištem na kojem je bilo gotovo 150 ljudi, većinom zaposlenika HNK.