Nađeni ostaci 30 mladih žrtava iz 1945.

Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata završio je otkopavanje i ekshumaciju masovne grobnice na Krivićevom brijegu u Gračanima, u sjevernom dijelu Zagreba, u kojoj je pronađeno 30 vrlo mladih žrtava, na pragu punoljetnosti.

Grobnica je bila vrlo plitka, neki su posmrtni ostaci pronađeni samo 35 centimetara ispod zemlje, ističe se u priopćenju Ureda, nakon što je završena ekshumacija.

U grobnici su pronađeni nepobitni dokazi egzekucije - na vrhu grobnice pronađena je veća količina čahura, u tijelima žrtava pronađena su puščana zrna, nekoliko je lubanja imalo prostrijele, svim su žrtvama ruke bile vezane žicom na leđima, nisu imali obuću. Karakteristično je da su gotovo svi imali zdrave bijele zube, navodi se u priopćenju.

Prema dokazima koje je prikupio Ured  žrtve su bile oko praga punoljetnosti, u Gračane su dovedene iz Zagreba između 13. i 15. svibnja 1945., imale su plave odore, po čemu je lokalno stanovništvo nagađalo kako je riječ o pitomcima dočasničke škole ili o kadetima zrakoplovne škole.

Posmrtni ostaci su privremeno smješteni u kosturnici crkve Krista Kralja na Mirogoju, a trajno će biti pokopani u zajedničkoj grobnici unutar cintora crkve sv. Mihaela u Gračanima.

Ured ujedno moli sve koji bi mogli imati dodatna saznanja o ovim žrtvama da se jave u Uredu na telefon broj 01/5503 063 ili na e-mail adresu tajnistvo@ured-gzkz.hr.