Život u slikama Stevea McCurryja

Izložba fotografija "Život u slikama/South - Southeast" Stevea McCurryja, njegov autorski izbor 101 fotografije koje je snimio diljem svijeta, otvorena je večeras u Umjetničkom paviljonu.

Središnje mjesto zauzima portret Djevojka iz Afganistana s kojom se McCurry proslavio prije gotovo trideset godina, a uz njega je izložen i njezin portret iz 2002., nastao nakon što je djevojka imena Sharbat Gula ponovno pronađena. Zelenooku afganistansku djevojku McCurry je snimio 1984. u pakistanskom izbjegličkom logoru, nakon čega je fotografija objavljena kao jedna od najpoznatijih naslovnica u povijesti časopisa National Geographic.

Izložba okuplja širok tematski raspon McCurryjeva fotožurnalizma, tu su sugestivni portreti ljudi i njihovih dnevnih rituala, bilješke s poprišta svjetskih katastrofa, život dalekih predgrađa, sudari kultura, čudesna priroda i fascinantni prizori intenzivnih boja. Ponegdje apokaliptične, ali velikim dijelom i optimistične, fotografije za izložbu je kao ponajbolje od svog rada izabrao sam autor, a svaku od njih prati svojevrsna priča, kratki opis trenutka u kojemu je snimljena.

Njegove fotografije postale su ikone današnjeg doba, one nisu snimane po klišeima i, iako bi se to moglo očekivati, ne prikazuju ratne strahote, već tragove i brazde koje su kao posljedice rata ostale duboko usječene u lica ljudi, istaknuo je Radovan Vuković, ravnatelj Umjetničkog paviljona.

Katarina Lovšin iz agencije Arte plus prenijela je zagrebačkoj publici umjetnikovu poruku da će u studenom doći u Zagreb, gdje će održati predavanje, ispričati anegdote iz dugogodišnje karijere te govoriti o tome zbog čega je više od 35 godina ustrajao u svom poslu.

U sklopu zagrebačke izložbe, koja će biti otvorena do 9. prosinca, prikazat će se i film o njegovoj potrazi za afganistanskom djevojčicom s fotografije, a na prodaju je i dvadeset postera s McCurryjevim potpisom, od čega prihod odlazi u humanitarne svrhe.