Plenarno zasjedanje mreže IETM

U Zagrebu se do 28. listopada održava plenarno zasjedanje mreže IETM (sastanak neformalnih europskih kazališta). Osim predavanja, održavaju se plesne i kazališne predstave te performansi hrvatskih umjetnika.

Na plenarnom zasjedanju mreže IETM okupilo se više od 500 organizacija iz 45 zemalja, a do 28. listopada održat će se brojna predavanja i sastanci koje će pratiti bogat umjetnički program dvadesetak plesnih i kazališnih predstava i performansa hrvatskih umjetnika.

Uz brojna predavanja, među kojima organizatori najavljuju i predavanja ministrice kulture Andree Zlatar Violić, Michaela Kaisera iz Kennedy Centra, umjetnika Dragana Živadinova, Gordane Vnuk, Arnda Wesemanna i drugih teoretičara i praktičara izvedbenih umjetnosti, skup će pokušati odgovoriti na pitanja koje su umjetničke paradigme razvijene tijekom protekla dva desetljeća, kako su (umjetnički) ideali generirani, podupirani i poticani te koje ideje i umjetničke prakse streme napretku i isti pogone.

Skup je, kako ističu organizatori, i prigoda za predstavljanje domaće izvedbene scene nekima od najvažnijih međunarodnih promotora, koproducenata, ravnatelja festivala i producenata.

Organizatori skupa su Domino/Perforacije, POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, SC Kultura promjene, Hrvatski institut za pokret i ples/Zagrebački Plesni centar, Eurokaz, Drugo more (Rijeka).

Od osnutka 1981. na Polverigi festivalu IETM (Informal European Theatre Meeting) prerastao je u međunarodnu mrežu za suvremene izvedbene umjetnosti kojoj su trajni ciljevi međunarodne koprodukcije, suradnički projekti i procesi, mobilnost umjetnika te razmjena profesionalnih znanja, ističu organizatori.

Plenarni sastanak održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a uz potporu Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

U umjetničkom programu IETM-a sudjeluju Nataša Rajković i Bobo Jelčić, Ivica Buljan, Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, Trafik, Zagrebački plesni ansambl, Branko Brezovec, Oliver Frljić, Petra Zanki i Britta Wirthmüller, Zrinka Šimičić Mihanović, Sanja Tropp Frühwald, Marjana Krajač, Saša Božić i Petra Hrašćanec, BADCo., Bacači Sjenki, Room 100, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, Matija Ferlin, Bojan Đorđev i Stipe Kostanić.