Obitelj kineskog premijera nagomilala 2,7 milijardi dolara

Obitelj kineskog premijera Wena Jiabaoa, čelnika poznatog po skromnom podrijetlu i suosjećanju za obične Kineze, nagomilala je bogatstvo od najmanje 2,7 milijardi dolara otkada je on na vlasti, prema istraživanju New York Timesa koje bi moglo naškoditi vladajućoj Komunističkoj partiji.

Pregled korporacijskih i regulatornih podataka pokazuje da premijerovi rođaci, od kojih su neki poznati po agresivnom sklapanju poslova, uključujući i njegovu ženu, nadziru imovinu vrijednu najmanje 2,7 milijardi dolara piše list.

Mrežna stranica NY Timesa na engleskom i kineskom jeziku blokirana je u Kini u petak ujutro a pretrage za NY Timesom kao i imenima Wenove djece i supruge blokirane su na kineskom glavnom mikroblog servisu nalik na Twitter.

Wenova majka bila je učiteljica na sjeveru Kine a njegov otac uzgajao je svinje tijekom maoističkih kampanja prisilnog rada na selu, podsjeća američki dnevnik u istraživanju objavljenom u petak. Danas 90-godišnjakinja, Yang Zhiyun, premijerova majka, nije samo izašla iz siromaštva, nego je neosporno postala bogata, piše NY Times citirajući ulaganje od prije pet godina na ime gospođe Yang u kinesku tvrtku za financijske usluge u visini 120 milijuna dolara.

Wenova majka, braća, sestre i djeca nagomilali su većinu bogatstva otkako je on 1998. postao zamjenik premijera, a 2003. je promaknut u premijera. Dajući jedan primjer, NY Times navodi da partnerstvo koje nadziru Wenovi rođaci i prijatelji posjeduje 2,2 milijarde dolara dionica u velikoj osiguravajućoj kući Ping An Insurance, čiji su podaci o dioničarima objavljeni prošle godine u javnom dokumentu.

NY Times je predstavio svoje nalaze kineskoj vladi kako bi ih komentirala. Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati. Članovi Wenove obitelji također su odbili komentar ili nisu odgovorili na zahtjev, navodi list.