Vujčić: Previše je naglasak stavljen na državne investicije

Ovogodišnji pad BDP-a u sljedećoj će godini zamijeniti umjeren rast od jedan posto. Za veće stope rasta nužna su privatna ulaganja u izvozni sektor i daljnja proračunska štednja, te čuvanje makroekonomske stabilnosti. Istaknuo je to guverner Narodne banke Boris Vujčić na konferenciji zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Nalazimo se na važnom, čak sudbonosnom raskrižju, ali ne političkom, nego ekonomskom. Određujemo način na koji će se naša zemlja razvijati. Dosadašnji sustav je potrgan i uništen i to se nikako neće moći popraviti, kazao je guverner.

Treba nam novi model rasta. Previše je naglasak stavljen na državne investicije, a upravo su nam privatne investicije nužne za promjenu modela rasta. Rast moramo temeljiti na inozemnom kapitalu, ali ne dužničkom, već izvozničkom, pojasnio je Vujčić. 

Guverner se priklonio prognozi Europske banke za obnovu i razvoj o padu BDP-a od 1,9% u ovoj godini. Europska tranzicijska gospodarstva očekuje još jedna izazovna godina prije nego što nastupi stvarni oporavak, poručuju u najnovijem izvješću ekonomisti EBRD-a. 

U 2013. godini očekuje se rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda 1,2 posto, dok je prije tri mjeseca procjenjivao da će rast iznositi 1,5 posto. U Hrvatskoj gospodarska situacija ostaje vrlo teška. BDP je u prvom tromjesečju pao 1,3, a u drugom 2,2 posto na godišnjoj razini, što je posljedica pada inozemne potražnje i slabe domaće potražnje. Zbog toga će ukupni rast u 2012. godini gotovo sigurno biti negativan, što održava i nedostatak konkurentnosti gospodarstva.

Hrvatska će se pridružiti Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine, pa bi to trebalo pridonijeti oživljavanju povjerenja i investicija, navode ekonomisti EBRD-a u novom izvješću.

Ekonomisti EBRD-a smanjili su procjene i za Sloveniju, Mađarsku i Srbiju, koje su i dalje u recesiji.